Een vogelvriendelijke tuin creëren doe je zo

Wat is er nu gezelliger dan vogels in de tuin, op het balkon of op jouw terras? Vogels komen naar tuinen voor veiligheid, een plek om te broeden en voedsel. Wist jij dat je dit deze vogels allemaal kunt geven? In dit artikel vertellen we je hoe je vogeltjes naar de tuin kunt lokken. 

Vogels voederen 

Door de vogels op de juiste manier te voeren kun je ze ieder seizoen een eindje op weg helpen. In de winter hebben de vogels veel energie nodig en voer je ze vetrijke producten. In de zomer daarentegen gaan ze zelf op zoek naar insecten, en hoef jij er alleen maar voor te zorgen dat jouw tuin bloeiende planten en een besproeit gazon bevat. In de lente zijn ze druk in de weer met nesten bouwen, en hebben ze behoefte aan voer met kalk en eiwit. Ook hebben vogels in de koude periodes veel water tekort. Plaats dus bijvoorbeeld een ondiepe schaal water en ververs regelmatig het water. Als het weer wat warmer wordt kun je een grotere schaal neerzetten, zodat de vogeltjes er in kunnen baden. 

Vogels lokken met planten 

Er zijn planten die insecten aantrekken die vogels eten en sommige planten bevatten weer besjes die vogels lekker vinden. Planten zijn dus echt een bron van leven! Het is wel van belang om de juiste planten te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan kruidige planten als brandnetel, koninginnenkruid of duizendblad. Als we kijken naar insectvriendelijke planten, dan doen de klimop, vingerhoedskruid, boerenwormkruid of veldsalie het altijd goed. Wil je liever bomen of struiken als de meidoorn, hazelaar, eik, vlier of liguster planten? Dan kun je voor passend advies altijd terecht bij een gespecialiseerde website als Kwekerijklein.nl

Een nestkastje ophangen 

 Wat belangrijk is om te weten, is dat een nestkastje niet wordt gebruikt als het niet op de juiste plaats hangt. Als de winter is geweest maak je het oude kastje schoon met water en een borsteltje. Denk er wel goed aan om geen chemische producten te gebruiken. Hang het nestkastje op een rustige plek, dus niet pal naast jouw terras. Zorg er ook voor dat het kastje niet vol in de zon hangt en een beetje beschut is tegen de wind. Tot slot moet de aanvliegroute van de vogeltjes veilig zijn door takken voor de opening weg te halen en moet het uit de buurt van katten worden geplaatst.