Eettafel 8 personen – het juiste formaat bij drie typen tafels

De gemiddelde eettafel is geschikt voor zeker vier tot zes personen. Maar wat nu als je geregeld met z’n achten aan tafel schuift? Welk formaat zou je tafel dan eigenlijk moeten hebben. Die vraag kun je trouwens alleen goed beantwoorden als je weet welke ruimte je voor je hele eethoek ter beschikking hebt. En daaruit kan je dan weer afleiden of een rechthoekige tafel geschikt is of juist een vierkante of een ronde. Woon je met vijf of zes man thuis, dan heb je eigenlijk al een eettafel 8 personen nodig. Want er komt geregeld een vriend of een stel gasten aanschuiven, nietwaar? In dit artikel komen de formaten aan de orde van soorten tafels waar je met z’n achten leuk aan kunt zitten.

De rechthoekige eettafel 8 personen

De rechthoekige eettafel is heel populair. Als je die vrij in de ruimte zet kun je aan alle vier zijden plaats nemen. Mocht je de tafel tegen een wand aan moeten zetten, dan zijn er heel weinig eettafels in de handel die acht personen kunnen tellen. Bedenk dat een rechthoekige tafel twee relatief smalle uiteinden heeft. En dat een zitplaats tussen de 70 en 80 cm aan tafellengte nodig heeft. Koop je nu een vrij brede rechthoekige tafel, zeg van 110 cm breed, dan kun je aan de uiteinden van de tafel toch nog maar slechts één zitplaats kwijt. Want gaan er twee dan naast elkaar aanschuiven, dan hebben ze elk maar 55 cm aan ruimte. Dat is echt veel te weinig. 

Liever lang en smal dan minder lang en breder

Slim is het dus om bij een eettafel 8 personen eerder de lengte dan de breedte van de tafel te benadrukken. Een tafelbreedte van 80 tot 90 cm bij een tafellengte van 200 cm, daar passen net acht personen aan. Iets meer zitruimte creëer je door een tafel van 220 bij 80/90 cm te nemen.

De ronde eettafel 8 personen

Een ronde tafel heeft geen hoeken. Dat betekent dat je de hoeken niet mee hoeft te nemen bij de berekening van de zitruimte. Omdat de tafelrand steeds weg buigt kun je iets dichter bij elkaar gaan zitten. Dat komt omdat je buurman of -vrouw net iets meer naar voren of naar achteren zit dan jij. Je kunt dan ook uitgaan van een zitplaatsruimte van ca. 70 tot 75 cm. Omgerekend voor een tafelbezetting van acht personen geldt dan dat je een diameter van minimaal 150 tot 160 cm aan tafelblad moet hebben. Dan zit je nog wel een beetje krap. Mocht je een tafel van ca. 180 cm diameter kunnen plaatsen, dan is dat verstandiger want dan gaan alle acht personen aanschuiven zonder dat ze elkaar teveel met de ellebogen gaan raken.

De vierkante eettafel

Juist voor deze tafel geldt dat je echt de ruimte ervoor moet hebben. Je moet er namelijk ook makkelijk omheen kunnen lopen! De vierkante tafel is heel symmetrisch en dat keert terug in de verdeling van de zitplaatsen. Elke zijde telt eenzelfde aantal stoelen. Voor een eettafel 8 personen is dat twee stoelen per zijde. De ideale tafel is dan ook 160 bij 160 cm groot. Zijn er veel kinderen die aanschuiven, dan zou ook 140 bij 140 cm nog mogelijk zijn.