Hoe kun je het beste de bomen in je tuin verzorgen? Vier tips!

De een zet het liefst zijn hele tuin vol met bomen en zit graag met zijn handen in het zand, terwijl een ander graag zo min mogelijk aandacht besteedt aan zijn tuin. Voor de echte liefhebber, maar ook voor de beginner blijft een terugkerende vraag: Hoe verzorg je jouw bomen het beste? Dat lees je in deze blog!

Tip 1: Je bomen verplanten 

Het kan zijn dat je een mooie nieuwe boom hebt uitgekozen en die wilt platen of dat je een wat oudere boom wilt laten verplanten. Dat is geen probleem! Het is hierbij wel belangrijk dat je de boom plant op een optimale groeiplaats, zodat de boom zich op de juiste en meest duurzame manier kan ontwikkelen. Er zijn mogelijkheden tot het aanbrengen van drainage-, vocht en/of voedingssystemen, maar dit is niet altijd noodzakelijk. 

Tip 2: Het snoeien van bomen

Zowel jonge als volwassen bomen hebben regelmatig onderhoud nodig. Zo voorkom je dat ze breken. De wijze waarop jouw boom het beste gesnoeid kan worden, verschilt per situatie. Het wordt daarom sterk aangeraden om te kiezen voor een specialist die gewend is om divers snoeiwerk uit te voeren. Zij kunnen jouw boom in de juiste vorm en grootte snoeien. Daarnaast zorgen zij ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt. 

Tip 3: Het juist onderhouden van je bomen

Alleen het planten van een boom is niet genoeg. Juist de verzorging na het planten van jouw nieuwe boom is essentieel. Het is belangrijk dat je de boomspiegel in de gaten houdt en dat de boom van genoeg vocht wordt voorzien. Daarnaast is het verstandig om je boom regelmatig te controleren op mogelijke aanwijzingen van ziektes of ongedierte. De meeste insecten zijn niet gevaarlijk voor jouw boom, maar schakel bij twijfel altijd de hulp van een specialist in. Zo zorg je ervoor dat jouw boom gezond blijft. 

Tip 4: Het voeden van je boom

Het is van belang dat een boom genoeg voedingsstoffen heeft om bijvoorbeeld haar bladeren te kunnen laten groeien. Als boombeheerder kun jij daar een handje bij helpen! Zo kun je de boom extra bemesten, waardoor deze beter zal groeien. Daarbij helpt bemesting ook tegen het verweren van ziektes en ongediertes. Naast extra bemesting is irritatie ook een belangrijke voedingsfactor voor jouw boom. Vooral op droge dagen verdient iedere boom wat extra water en aandacht.